PANAYIR GOURMET'E HOŞ GELDİNİZ! ! O HEP ARADIĞINIZ GURME LEZZETLER ANINDA KAPINIZDA!

Uzun Oruç Süresinde İşe Nasıl Odaklanılır?

Uzun Oruç Süresinde İşe Nasıl Odaklanılır?
Ramazan ayı boyunca 15 saat bulan uzun oruç süresi gün içerisinde enerji seviyenizin düşmesine ve odaklanmanızda sorunlara neden olabilir. Uyku düzeninizin bozulması, açlık ve susuzluk bu durumu tetikler. Çalışma ve okul hayatınızda verimli olmak ve konsantrasyonunuzu tüm güne yaymak için ne yapmalısınız?

Uyku düzeninizi yeniden düzenleyin

Yıl boyu alıştığımız uyku düzenini sahura kalkmak için bozuyoruz. Sahura kalkmak daha uzun süre aç kalmamızı engelliyor ama diğer yandan da uykusuzluğa neden olabiliyor. Dolayısıyla uyku yoksunluğu çekmemek için uzmanların önerdiği 8 saatlik uykuyu ihmal etmememiz gerekiyor. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu uykuyu sağlamak için normal günlerdeki yatma saatinizden 1-2 saat daha erken uyumanız gün içerisindeki veriminizi önemli ölçüde artıracaktır. İmkânı olan için de öğle arasında ufak bir şekerleme zihninizin toparlanması için büyük bir etki oluşturabilir.

Sağlıklı beslenme

Gün boyu enerji dalgalanması yaşamamak, susuzluk ve açlık çekmemek adına sahurda yediğimiz yiyecekler büyük öneme sahip. Sahurda tuzlu, tatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Tatlı besinler bir anda enerjinizi yükselttiği gibi bir anda da enerjinizin düşmesine neden olacaktır. Yağlı ve tuzlu besinler ise susuzluğu neden olmasıyla işinize odaklanmanıza mani olabilir. Bunların yerine protein ve vitamin bakımından zengin yiyecekler tercih etmek önemli. Sağlıklı bir oruç için yumurta, yulaf, meyve, kuruyemiş, ekşi mayalı ekmek, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri tüketebilirsiniz. İftardan sahura kadar olan periyotta da bol bol su içmeniz çok önemli.

Doğru planlama

Uykusuzluk ve açlık odaklanmanızı etkileyeceğinden önceki geceden yarınki işlerinizi planlayın. Güne enerjik başlamanıza rağmen ister istemez iftara doğru enerjiniz düşecektir. Bu da odaklanmanızı etkileyecek. Enerji ve tempo gerektiren işleri bu nedenle günün erken saatlerine almanız size avantaj sağlayacaktır. Toplantı, iş görüşmeleri ve ekip çalışmalarını öğleden önce yapmanızı öneririz. Evrak, metin ve raporlama gibi rutin işleri ise gün sonuna doğru yapılacak şekilde planlayın.

Dikkatinizi dağıtacak durumlardan kurtulun

Açlık ve susuzluk bir yandan odaklanmanızı zorlaştırırken çalışmanızı etkileyecek dikkat dağıtıcı öğelerden de kurtulmak gerekiyor. Tam bir işe odaklanmışken akıllı telefonunuzdan gelen bir bildirim sesi tüm konsantrasyonunuzu dağıtabilir. İş zamanında özellikle sosyal medya uygulamalarının bildirimlerini sessize alarak dikkatinizin dağılmasını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Gürültülü ortamlardan kaçınmak da verimliliğinizi artıracaktır. Ayrıca yarım saat çalıştıktan sonra beş dakikalık minik molalar vermek göz yorgunluğunuzu gidermek ve zihninizi boşaltmak adına ilaç gibi gelecektir.

Egzersizle dinç kalın

Oruç tutuyor olsanız bile egzersizi bırakmanız için hiçbir neden yok. Egzersiz yaparak metabolizmanızı ve verimliliğinizi yüzde 50'ye kadar artırabilirsiniz. Oruçluyum diye egzersiz yapmamak ve hareketsiz kalmak, vücudunuzu daha zayıf ve daha az enerjik hissedecek ve bu da işe odaklanmanızı azaltacaktır. Hafif egzersiz yaparak vücudunuza birçok faydası olan kan dolaşımınızı hızlandırabilirsiniz. Böylece zinde hissedebilirsiniz. İşe başlamadan önce veya öğle molası ideal bir zamanlama olabilir. Düzenli egzersiz yaparak odaklanmanızın arttığını göreceksiniz.

Panayır'da Ara

E Bültenimize Abone Olun

Birbirinden lezzetli gurme tatlar hakkında bilgiler almak, özel indirimler, kampanyalar ve kaçırmak istemeyeceğiniz fırsatlar için abone olun!

Sepetiniz